Go to Top

October 2011 Newsletter

Greetings!

Maybe you’ve been a friend of AG+Co for nearly 40 years. Perhaps we’re just beginning to get to know each other. Either way, we hope you’ll enjoy this first issue of our firm’s new newsletter, a lively monthly update on our projects, people and progress.

Alan and I, and all of our associates, are eager to hear your comments and suggestions, and answer any questions you may have. Please contact us here. And visit us anytime at boddewyngaynorarchitects.com.

With best wishes,

Michele Boddewyn

AIA, LEED A.P.

President


American Jewish Joint Distribution Fund

The American Jewish Joint Distribution Fund (JDC) has grown, over the past 97 years, to become one of the world’s leading humanitarian assistance organizations. JDC first called upon the services of AG+Co in 2001 to improve its longtime facilities at 711 Third Avenue, by
maximizing its existing space for its growing staff.The next project, in 2006, called for connecting JDC’s two floors, using an interior staircase, and for creating two large meeting rooms. AG+Co’s design solution placed two rooms side-by-side, separated with a movable wall system. Now the rooms can be used individually or together as one much larger space.

To enhance acoustical qualities, we worked with expert mechanical engineers to incorporate HVAC systems that minimize noise, and took special steps to suppress sound transfer between the rooms. In addition, we integrated an adjacent pantry sufficient to meet the needs of even the largest meetings that JDC hosts.

“We found creative ways of accommodating more staff by dealing with the challenge of construction in an occupied space. Choosing the right contractor… working with them as a team… was key in minimizing the disruption and making the most of the budget.” 

—- Alan Gaynor, AIA, AG+Co

In 2011, we undertook, first of all, a thorough refurbishing of JDC’s dated restrooms, replacing the sinks, commodes, urinals, mirrors, lighting and stalls. To refresh the restrooms further, we also developed new floor and wall-tile color schemes.

Second, AG+Co created additional spaces and workstations. In replacing older filing cabinetry and office equipment, we made the new spaces and fittings consistent with the décor of the original 2001 interior design.

Third, we refurbished the staff pantry and eat-in kitchen on the older of JDC’s two floors.

Last, and not least in these times, AG+Co saw to the upgrading of JDC’s security systems. We incorporated discreetly-positioned entry-control and monitoring devices throughout the facility, along with new metal-detection equipment for screening the mail.

American Jewish Joint Distribution Fund project  


Allied Urological Services

Allied Urological Services is the administrative management arm for the most advanced urological-care facilities available in the metro New York City area. In 2004, A G+Co designed Allied’s lithotripsy facility in Queens, where the company provides sophisticated technologies for the treatment of kidney stones, prostate illness, and related disorders.

Allied’s next assignment for AG+Co, in 2011, was focused on the interiors of their New York City corporate headquarters. Allied had decided their existing space was too large and spread out, and they needed to move. To minimize costs, Allied preferred a
pre-built space.

We worked with management to quantify the organization’s true space needs, and then teamed with Allied’s broker to identify suitable alternatives available in the firm’s Midtown South neighborhood. Together we found just the right space, at 205 Lexington Avenue-an entire floor with an outdoor terrace.

“… a pre-built space can save time and money if it is carefully selected to match the tenant’s needs. A fresh coat of paint and new flooring lend new personality and identity to the space.”                              

—- Michael Esposito, AG+Co

Our next challenge was to harmonize Allied’s needs with the partitioned layout of the pre-built space. In the end, we reworked the conference room, accommodated the accounting staff in a single large room, and reoriented the pantry to create a staff lunchroom. In addition, we specified new carpeting and paint to match the furniture and workstations being carried over from the client’s old offices.

Construction of the facility is nearly complete. Allied hopes to occupy its new home before the end of October.

Allied Urological Services project 


American Medical Alert Corporation

American Medical Alert Corporation (AMAC), in business for a quarter of a century, supplies products and services that improve the safety and security of their customers. They are a leading provider of remote health-monitoring devices (medical alert) and 24/7 communication services. AMAC’s Long Island City headquarters houses its management offices, one of itsmany call centers throughout the United States, and its main product-distribution center.

The working relationship between AG+ Co and AMAC began in 2002, when the corporation took space in a large building in an enterprise zone. AG+Co was called upon to consolidate under one roof a large call-center staff that had long been divided between New York City and Long Island.

Call centers are densely occupied, with many operators carrying on conversations simultaneously. To ensure discretion and comply with patient privacy laws, AG+Co teamed up with an acoustical consultant. Special design features minimized sound transmission in the large room, and each of the room’s many workstations was equipped with its own access controls.

AMAC wanted its workplace to be dynamic and efficient, while also cheerful and low-stress for its employees. Among our answers were indirect-lighting fixtures that minimize screen glare on computer monitors, and a diagonal lighting layout that mimics the clusters of phone-operator workstations.

“In architecture, true ingenuity means inventing solutions that resolve and satisfy seemingly conflicting needs. As in this project for AMAC, flexibility and creativity means overcoming space, time and budgetary constraints without compromising design values and practical usability.”

—- Cassandra McGowen, RA, AG+Co

Over the years. AMAC has enlarged its operations several times, and has relied on AG+Co in each case to design the spaces for expansion. In addition to creating administrative offices for AMAC’s billing department, we’ve designed the firm’s medic-alert distribution center. In 2007 we also developed the design and drawings for AMAC’s new Clovis, New Mexico call center, to be built in two phases.

In 2011, AMAC acquired substantial additional space in the Long Island City building where the company has operated since 2002. There, AG+Co is currently putting the finishing touches on the latest call center, to match the facility we designed for the building earlier. Among new equipment we’ve specified is a larger backup electrical generator, much needed because AMAC’s failsafe operations have grown so dramatically during their nine years at the site.

American Medical Alert Corporation project